Bok: Vente på fuglen: noveller

Av: Frode Grytten, 2014. Kagge forlag. 207 s.

org_vente_paa_fuglen_hoy-189x300Boken består av 201 Twitter-historier på maks 140 tegn hver. Mikronovellene er et utvalg fra forfatterens halvannet år lange prosjekt med å publisere én tekst på Twitter hver dag.

Historiene er satt opp kronologisk slik at vi følger menneskenes livsløp. Først kommer fortellingen om et nyttårsbarns første dag, deretter følger fortellinger om og stillbilder fra livene til små barn, ungdommer, voksne og seniorer.

Vi får innblikk i stemninger, enkelthendelser og erfaringer fra mennesker i ulike livsfaser. Småbarn leker sukkertøytyver, ungdommer er hormonelt forelska og voksne ser tilbake på levde liv med usikre blikk.

I boken er det kun én novelle på hver side, noe som gir rom for fokus og ettertanke. Dette er et godt valg, ettersom – så langt jeg kan se – ingen historier henger sammen med hverandre. Fordi hver historie er så kort, er det også nødvendig å få et pusterom mellom hver tekst.

«Burettslagsblues i juni. Dugnad i femte. Oppussing i fjerde. Krangling i tredje. Stille i andre. Puling i første. Skitentøyvask i kjellaren.»

«Mange år seinare går det opp for ho kva ho skulle ha svart den junikvelden då ho var 17, han var ny og spurte om dei skulle vere kjærastar.»

«Å vakne med tre jenter i senga. Å vakne med kone, dotter (3) og endå ei dotter (1). Å vakne med dei som ein elskar. Aprilmorgon. Aprillykke.»

Min mening

Selv om noen av tekstene er av høyere litterær kvalitet enn andre, sier jeg meg enig med VGs anmelder: “Få norske forfattarar kan som Grytten arbeide innovativt med så snevre og rigide format, og presse vettugt litterært innhald inn i mange hundre småprosjekt som desse.”

Om forfatteren
Frode Grytten (f. 1960) er en norsk forfatter og journalist. Han skriver hovedsakelig på nynorsk. Forfatterskapet startet i 1983 med diktsamlingen “Start”, og han har siden da skrevet 18 bøker som inkluderer novellesamlinger, romaner og barnebøker. Blant de mest kjente er kollektivromanen “Bikubesong” (1999), som han vant Brageprisen for, og “Flytande bjørn” (2005), som ga ham Rivertonprisen.

Du kan lese flere av hans tekster og følge ham på Twitter.

 

Les også: Seksten av Gryttens fine mikronoveller

 

 Jeg leste boken via folkebibliotekenes e-boktjeneste ebokbib. Forfatteropplysningene er hentet fra Wikipedia
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s