Bok: The Rabbits

Av: John Marsden & Shaun Tan, 1998. Lothian’s Children’s Books. 48 s.

image

“The rabbits came many grandparents ago. At first we didn’t know what to think. They looked a bit like us. There weren’t many of them. Some were friendly. But our old people warned us: BE CAREFUL. They won’t understand the right ways. They only know their own country. More rabbits came . . . “

 rabbits1

Shaun Tan!

Da jeg fikk øye på denne i leveringshylla på biblioteket, visste jeg umiddelbart at det var Shaun Tan. Han er kjent for sine vakre, surrealistiske illustrasjoner og ofte underliggende samfunnskritikk. I denne boken er kritikken spesielt tydelig, og assosiasjonene til undertrykkelsen av urfolket aboriginerne i Australia er aldri langt unna. Ørkenlandskapet og kaniner som overtar og ødelegger naturen er dessuten kjennetegn på landets historie.

Fortellingen kan også leses som en allegori til de fleste koloniseringer av land og den uttømmingen av naturressurser som i dag skjer verden over.

Fortelling i bilder

John Marsden har formulert en enkel historie, og Tans illustrasjoner bringer den opp til nye høyder. Noen av dem er basert på oljemaling, andre på akryl. Måten teksten er plassert på er tidvis lekent og effektfullt, – spesielt sterkt er det når ordene “and. stole. our. children.” plasseres på hvert sitt kontraktspapir holdt av kaniner i dress.

image
Sorte, forurensende fly drar små billabongbarn bort. Foreldrene deres løper etter dem på bakken i bakgrunnen. Fremtredende i bildet er kaniner i sorte dresser med flosshatter og lommeur, de holder fram kontrakter med logo og signatur. Røde øyne bak mørke briller understreker kynismen.

Detaljer i bildene

Tans malerier og tegninger er som vanlig rikt detaljert. Noen av mine favoritter er:

  • Flagget er rødt og med hvite piler ut fra midten, et godt symbol på utvidelsen av kolonimakten.
  • Flaggpilsymbolet finnes også igjen i landbruksbildet, hvor maskinene som sluker avlingene har startet fra samme punkt og kjørt utover i hver sin retning.
  • “Might is right” er inngravert på en diger statue.
  • Bygningenes bestanddeler er puslespillbiter.
  • Kjennetegn på overklassen eller ‘de siviliserte’ er uniformer, ofte dress eller krigsuniform. Maleriet hvor de har malt opp de ferdige bygningene minner også om dette.

Lesemåter

  • Selv om den kan leses av/med små barn, er ikke dette en barnebok. Anbefales heller til litt eldre barn og til alle unge og voksne, ettersom den tidvis er svært mørk.
  • Grunnet den svært simple billedteksten, kan boka strengt tatt leses bare ved å se på bildene.
  • Billedbøker som dette kan leses igjen og igjen, så bla gjerne gjennom noen ganger til – du vil garantert se flere finurlige detaljer ved tegningene.

 

rabbits3

 

rabbits4

 

 Bilder hentet på Shauntan.net .

 Lånt på Deichmanske bibliotek.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s