Smakebit på søndag: Merkelig vær i Tokyo av Hiromi Kawakami

image

Igjen gikk Sensei ut i det andre rommet, og da han kom tilbake, hadde han med en liten plastpose.

“Disse, for eksempel,” sa han og løsnet på knuten. Han tok ut innholdet. I posen var en masse batterier. På hvert av dem var det skrevet langs siden med svart sprittusj: “barbermaskin”, “veggur”, “radio”, “lommelykt” og så videre. Han holdt opp et C-batteri.

“Dette batteriet er fra det året tyfonen Vera rammet Isebukten. Vi hadde så mange kraftige tyfoner i Tokyo den sommeren at vi brukte opp alle batteriene i lommelykten,” forklarte han før han fortsatte: “Dette er fra min første kassettspiller, den gikk på åtte C-batterier og brukte noe enormt med strøm, på den tiden jeg lyttet til Beethovens symfonier som mest, varte de bare noen få dager, jeg kunne jo ikke ta vare på alle, så jeg valgte ut dette.”

Han hadde bare ikke fått seg til å kaste disse batteriene, som hadde tjent ham så trofast. Tent lamper, gitt lyd i høyttalere og drevet motorer, det føltes rent hjerteløst å skulle kvitte seg med dem så snart de oppga ånden.

Fra forlaget:

“Merkelig vær i Tokyo er en historie om å være ensom i mengden. Om å møte igjen læreren sin fra videregående etter nesten tjue år. Om å sitte taust på hver sin barkrakk og spise tunfisk med nattobønner eller soyakokt lotusrot med chili mens man nipper til et beger kald (eller varm) sake. Om et uventet vennskap. Og kanskje mer.”

Les mer om boka, forfatteren og om japansk litteratur i Norge på bloggen yondayonda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s