Bok: Buddha på loftet

Av: Julie Otsuka, 2014. Oktober forlag. 126 s. Innbundetbuddha

Fra forlaget: En gruppe unge japanske kvinner er på vei over Stillehavet. I Amerika-koffertene har de pakket det de trenger for det nye livet: en hvit silkekimono til bryllupsnatta, fargerike bomullskimonoer til hverdagsbruk, kalligrafipensler, tynne ark med rispapir, små messingbuddhaer, elfenbensfigurer av reveguden. Stuet sammen nede på tredje klasse sammenligner de bilder av mennene de har brevvekslet med og nå skal møte. Men på kaia i San Francisco ser de ikke den staute unge mannen som var på fotografiet. Mannen de skal gifte seg med er en fremmed, og det nye livet har ingenting med drømmene å gjøre.

Buddha på loftet er en vakker og poetisk kollektivroman, med en original vri; den følger en rekke ulike karakterer – de japanske postordrebrudene – med felles bakgrunn, og gir et omfattende bilde av deres skjebner i USA. Hele boka er sydd sammen med en kraftig vi-stemme og små innblikksbroderier av enkeltmenneskers liv og tanker. Otsuka skriver kortfattet og presist. Hun lar skjønnheten skinne gjennom med enkle, korte setninger. Av og til skyter hun inn tanker og sitater fra enkeltkvinner, noe som gjør det lettere for leseren å sympatisere med dem. Som anmelderen Elizabeth Day skriver:

“Instead of a single, named protagonist, Otsuka writes in the first personal plural through a series of thematic chapters. Such a device shouldn’t work but does. Although there are no dominant characters, Otsuka’s brilliance is that she is able to make us care about the crowd precisely because we can glimpse individual stories through the delicate layering of collective experience.” – The Guardian – review

800px-Women's_Activities_of_the_Tokugawa_Era-_Creating_Bonkei_Tray_Landscapes_LACMA_AC1998.235.1.1-.3
Illustrasjonsbilde. Wikimedia Commons.

“På båten var vi flest jomfruer. Vi hadde langt, svart hår og brede plattføtter og var ikke særlig høye. Noen av oss hadde ikke spist annet enn risvelling som barn og hadde krumme bein, og noen av oss var bare fjorten og fremdeles barn selv. Noen av oss var fra byen og gikk i smarte byantrekk, men mange flere av oss var fra landet og gikk med den samme gamle kimonoen her som vi hadde gått med i årevis – falmet, arvet etter en søster, lappet og farget om igjen flere ganger.” (s. 9) “De fleste av oss var begavede og sikre på at vi ville bli gode hustruer. Vi kunne lage mat og sy. Vi kunne servere te og arrangerer blomster og sitte i ro på de brede, flate føttene våre i mange timer uten å si noe som helst av betydning. En pike må gå i ett med rommet, hun må kunne være til stede uten at nærværet hennes merkes. Vi visste hvordan man skulle te seg i begravelser, hvordan man skrev korte, melankolske dikt på nøyaktig sytten stavelser om høsten som kom og gikk.” (s. 11-12)

Japanese_Immigrants_in_tea_Plantation_01
Japanske arbeidere, her på en brasiliansk teplantasje. Rundt 1930. Wikimedia Commons.

Boken består av åtte tematiske deler. I de første delene følger handlingen deres møte med det nye landet, tøffe kår og hverdagsrasisme. Hvert av avsnittene utover i boka tar for seg ulike skjebner; noen av kvinnene blir tjenere hos rikfolk, noen driver gård eller butikk med sin mann, noen reiser fra sted til sted og jobber på markene, noen ender som prostituerte. Ett avsnitt er viet J-town:

“(. . .) Vi gikk til Yoshinagas tannklinikk når vi hadde tannverk, og fikk vi vondt i ryggen eller kneet, oppsøkte vi doktor Hayano, akupunktøren, han kunne dessuten shiatsu-massasje også. Trengte vi råd for sjelen – ‘bør jeg dra fra ham eller skal jeg bli?’ – gikk vi til fru Murata, spåkona som bodde over pantelåneren Asakawa i det blå huset på Second Street, og vi satt sammen med henne på kjøkkenet med hodet bøyd og hendene på knærne mens vi ventet på at hun skulle motta meldinger fra gudene. ‘Forlater du ham nå, får du ingen andre.’ Og alt dette fant sted innenfor et område på fire kvartaler som var mer japansk enn landsbyen vi hadde reist fra i Japan. ‘Lukker jeg øynene, trenger jeg ikke engang huske at jeg bor i et fremmed land.’ ” (s. 54)

 

1024px-JapaneseAmericanGrocer1942
A Japanese American unfurled this banner the day after the Pearl Harbor attack. This Dorothea Lange photograph was taken in March 1942, just prior to the man’s internment. Wikimedia Commons.

 

Posted_Japanese_American_Exclusion_Order
Japanese American internment notice — 1 April 1942. First and Front Streets, San Francisco, California. Wikimedia Commons.

I de påfølgende delene fortelles det om immigrantenes barn, og deres oppvekst i det amerikanske samfunnet. Videre forteller ‘Forrædere’ og ‘Siste dagen’ om krigsrelaterte hendelser. Folk hører rykter om andre japanere som forsvinner, om en liste over de som skal arresteres. Og snart henges det opp varsler om at alle japanere skal evakueres.

“Ryktene begynte på krigens andre dag. Det ble snakket om en liste. Om noen som ble hentet midt på natta. Om en bankfunksjonær som gikk på jobb og aldri kom hjem igjen. Om en barber som forsvant i lunsjpausen. Et par fiskere som ble borte. ( . . . ) Hva visste vi egentlig om denne listen? Listen var blitt skrevet ut i all hast, samme morgen som angrepet. Listen var skrevet ut for mer enn et år siden. Listen hadde eksistert i nesten ti år. Listen var inndelt i tre kategorier: ‘kjent som farlig’ (Kategori A), ‘potensielt farlig’ (Kategori B) og ’tilbøyeligheter til aksesympati’ (Kategori C). Det var nesten umulig å havne på listen. Det var uhyre enkelt å havne på listen. Bare folk av vår rase havnet på listen. Det var tyskere og italienere på listen, men de sto nederst. Listen var skrevet i vannfast, rødt blekk. Listen var maskinskrevet på kartotekkort. Listen eksisterte ikke. Listen eksisterte, men bare i hodet på direktøren for militær etterretning, og han var kjent for sin fotografiske hukommelse. Listen var rent oppspinn. Listen omfattet mer enn fem hundre navn. Listen omfattet mer enn fem tusen navn. Listen var endeløs. Hver gang det ble foretatt en arrestasjon, ble et nytt navn krysset av på listen. Hver gang et navn var krysset av på listen, ble et nytt navn lagt til. Nye navn ble lagt til på listen hver dag. Hver uke. Hver time.” (s. 79, 81)

Dersom du vil lese en annerledes historisk roman, vil jeg absolutt anbefale denne boka. Jeg vurderer faktisk å kjøpe den til full pris. Et bedre kompliment kommer jeg ikke på. Lounge og les.

Lånt på Deichmanske bibliotek. Les mer om boka og anmeldelsesutdrag på Oktober.no.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s