OCX & 5 Tegneseriebok-anbefalinger

Oslo Comics Expo er en festival med foredrag, intervjuer m.m, samt markedsplass hvor man kan kjøpe tegneserier av ymse slag. Målet er å løfte fram ny tegneseriekunst fra hele verden, og være en møteplass for amatører, bransje og publikum.

image

Festivalen finner naturligvis sted på Deichmanske Schous plass, som huser Serieteket. På Serieteket finnes en samling av norske og utenlandske tegneserier, samt faglitteratur om emnet. I tillegg arrangeres det jevnlig serieskaperkurs, tegneseriekurs, klassebesøk og utstillinger.

I Bergen har de for øvrig en tegneseriefestival ved navn Draft.

Humor er alltid best

Når det er snakk om tegneserier, foretrekker jeg de utbredte fire-panel-tegneseriene som fokuserer på humor. Jeg er stor fan av Tommy & Tigern, Zits, Foxtrot og tidligere Nemi-striper. Andre striper jeg liker er Dilbert, Pondus og Lunch. Øverlis en-panel Rutetid er også ganske artig. Og naturligvis Absurdgalleriet.

image
Ulf i fåreklær. Fra Absurdgalleriet.

5 tegneseriebøker jeg anbefaler

Hyperbole and a Half, som er en svært underholdende sjangerblanding av tekst og enkle tegninger, anbefaler jeg på det sterkeste. Allie Brosh forteller historier fra sitt liv, om identitet, depresjon og ikke minst om det å ha to ustyrlige hunder i hus.

image

Joker var humoristen Ragnar Pedersens kallenavn, som han skrev og tegnet vitsetegninger og striper under. Pedersens humor preges av en enkel og snill crazyhumor med både visuelle poenger og slående ordspill.

image

 

Pushwagner er kunstneren Terje Brofos sitt kunstnernavn, som oversatt fra tysk betyr handlevogner. Han er en av de mest kjente norske samtidskunstnerne, og står bak bl.a bak den grafiske romanen Soft city. Den handler om ekstrem sosial konformitet hvor alle er like og tilsynelatende fornøyde med det.

image
Soft city.

Psychiatric Tales er skrevet av Darryl Cunningham, og består av elleve kapitler som tar for seg ulike psykiske lidelser, bl.a alzheimer, bipolar lidelse, selvskading, selvmord og depresjon. Den skildrer også hans rolle som sykepleier for mennesker med psykisk lidelse, og de emosjonelle traumene en slik jobb medfører.

image
Psychiatric Tales.

Hundedagar er debuten til Anja Øverbye. Den handler om Anne, som befinner seg på stadiet mellom barn og ungdom. Vi følger henne i samtaler om mensen, “barnslige” tivolibesøk og i den sosiale sfæren hvor det alltid er noen som holdes utenfor. Forfatteren driver også bloggen Haustlauv, hvor hun bl.a deler skisser og sine erfaringer med å gi ut tegneserier i Norge.

image

PS. Nylig lærte jeg forresten at det finnes noe som heter Tegneseriemuseet i Norge. Det ligger i Brandbu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s