Bokomtale: Rødt, hvitt & skrått – homofile og lesbiske i Norge gjennom 60 år

Av: Jonas Rein Seehus. NRK.

image

På 50- og 60-tallet var det utenkelig å være åpen om sin legning. Inntil 1972 var det forbudt ved lov for menn å ha sex med menn. Først da forbudet ble fjernet, begynte skapdørene å åpne seg for alvor. I dag feires likekjønnede ekteskap med brask og bram i full offentlighet, men ikke alle jubler og kaster ris. Fordommene er seiglivede.
Norsk homohistorie er full av politiske triumfer, glede og aksept, men har også innslag av diskriminering, konflikt og tragedie. Gjennom en rekke intervjuer tegner boka et mangefasettert av hvordan livet har artet seg for homofile og lesbiske i Norge frem til i dag. Boka bygger på og utfyller tvserien sendt på NRK i 2009.

Om boka

Hvert kapittel forteller om ett tiår, og følger en gruppe ulike mennesker gjennom deres fortellinger.

Vi får høre fra relativt ukjente menneskers historier, såvel som kjente personligheter som Kim Friele.

“En dannelsesreise: Kim Friele.

(…) I ‘Legebok for hjemmet’ hadde hun kommet over en beskrivelse av homoseksuelle. Etter kontortid en lørdag på forsommeren 1961 benket hun seg til ved nedgangen til Holmenkollbanen på Nationaltheatret stasjon, for å lete etter likesinnede i menneskemassen.

– Det er en sørgelig historie, sier hun. – Jeg gråter nesten når jeg tenker på det i dag. Der satt jeg og så etter menn med kvidrende pipestemmer som vrikket på rumpen og kvinner med store sko, i grå spaserdrakter med kortklipt hår og antydning til bart.” (s. 66)

Min vurdering

Levende fortalt om erfaringer innenfor og utenfor homobevegelsen i Norge. Boka gir et godt innblikk i individers opplevelser som homofile de siste 60 årene (til 2009).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s