Barnebøker om veganisme av Ruby Roth

Den amerikanske forfatteren Ruth har tegnet og skrevet barnebøker siden midten av 2000-tallet. Hun har utgitt fire bøker om veganisme, inkludert en kokebok.

To av bøkene består av malte illustrasjoner, mens ABC-boken V is for Vegan inneholder enklere blyanttegninger.

image
Alle bøkene er på engelsk, og er oversatt til flere større språk.

That’s why we don’t eat animals.

A book about vegans, vegetarians and all living things. Den første boken til Roth er vakkert malt og beskriver forholdene såkalte landbruksdyr lever i, og hvordan livene deres hadde vært i det fri. Mot slutten av boka er det også flere sider om effektene på miljøet, på regnskogene og havet og deres beboere.

Boken har på annenhver side et kort avsnitt som utfyller bildet, enten det dreier seg om griser som er et av de smarteste, reneste og mest sensitive på planeten, eller om regnskogen som hjelper å holde luften ren og jorda fra å bli for varm.

Min mening: Fin bok for deg som vil lære barn om effektene det å spise dyr har på individer og miljøet som helhet. Den er for så vidt også litt trist å lese, og boken Vegan is love (under) er litt mindre “negativ”.

Vegan is love.

Having heart and taking action. Roths andre bok tar for seg de bredere valgene som en vegansk livsstil medfører: å velge underholdning uten dyr, kjøpe produkter som ikke er dyretestet og ta hensynsfulle valg som økologisk og plantebasert mat som er godt for både kroppen og planeten.

I boken beskriver hun virkeligheten dyr som utnyttes i forsøkslaboratorier, på sirkus og i dyrehager, og forteller om de positive effektene for mennesker, dyr og miljø som følger med en vegansk livsstil.

Min mening: En varmere og mer positiv bok som veier opp for de alvorlige temaene den beskriver. Anbefales for både barn og voksne som ønsker inspirasjon for å leve mer dyrevennlig!

V is for Vegan.

The ABCs of being kind. Med vers og enderim forteller Roth om sunn mat som bønner, frukt og grønt, samt om hvordan vi kan leve med respekt for dyr.

Q is for questions so we can learn more; R is for rescue from shelters, not stores.

Min mening: Flott bok for unge lesere som inspirerer til en grønn livsstil og for empati med dyr.

Medieoppmerksomhet

Roths bøker og aktivisme har blitt dekket i en rekke medier inkludert CNN og Fox News, både på grunn av bøkenes – på dette tidspunkt – radikale ide om at dyr ikke bør utnyttes og drepes av mennesker, og fordi de henvender seg til barn med disse ideene.

En del av kritikken jeg kan forstå er at bøkene for særlig sensitive barn kan bli ubehagelige å lese. Samtidig er det ingen særskilt voldelige eller skumle bilder i boken, etter mitt skjønn, så de fleste barn blir nok påvirket av verre bilder enn dette i dagliglivet.

Videre lesning

Roth har fortalt om mottakelsen av bøkene og hennes tanker om dagens matproduksjon i bl.a et intervju på Free from harm. Les mer om forfatteren og om verkene på hennes hjemmeside.

Roth har også skrevet The help yourself cookbook for kids, som er en illustrert kokebok med 60 enkle oppskrifter.

Roths motto er et av de beste. “Love deeply, think critically, act responsibly.”
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s