3 gode dokumentarer om dyrelandbruk og dets konsekvenser

Det finnes et titalls dokumentarer om hvordan dyr utnyttes i landbruket og konsekvensene av dette, men hvilke er de beste? Og hvilke er det som passer best å vise fram for din skeptiske kompis eller følsomme mor?

Dette er de tre beste dokumentarene jeg har sett om temaet.

“The question of sameness wears a different face.”

Earthlings

En av de store klassikerne innenfor dyrerettsbevegelsen. Earthlings kom ut i 2005 og inneholder filmopptak fra alle de fem industriene som utnytter dyr for profitt: mat, forsøk, klær, underholdning og familiedyr.

Dokumentarens forteller er skuespilleren Joaquin Phoenix, og inkluderer utdrag fra kjente dyrerettsbøker som Empty Cages og Animal Liberation. Vi lærer både om filosofien bak veganisme, om dagens rådende ideologi – spesiesisme – og om de reelle konsekvensene for dyrene som utnyttes for menneskers ofte overfladiske behov.

Minuset er at det er vanskelig å se hele filmen fordi innholdet er så overveldende. Anbefales kun til dem som viser klar interesse for temaet og som ikke er særskilt sensitive.

Vegucated

Dokumentar-komedie fra 2011. Vi følger tre kjøttelskende New Yorkere som skal leve vegansk i seks uker. De opplever variasjonen av mat, blir med på vegetarfestival og får informasjon om hvordan dyrene behandles. Vi får høre deres tanker om og se hvordan familiene deres reagerer på denne livsstilen.

En dokumentar som er litt “lettere å tygge” enn andre og som fokuserer på det positive såvel som utfordringene man kan møte i overgangen til veganisme. Det er tre veldig ulike personer som deltar i utfordringen, og de fleste vil nok kunne relatere til erfaringene og reaksjonene deres. Dette er den tryggeste dokumentaren å dele med folk du kjenner som er nysgjerrige på en vegansk livsstil.

Cowspiracy – the sustainability secret

Dokumentar som løfter fram miljøaspektet ved det animalske kostholdet vi har i dag. Filmskaperen besøker en rekke miljøorganisasjoner og spør dem hvorfor de ikke fokuserer på regnskogdestruksjon, utslipp og forurensning fra dyrelandbruket i sitt informasjonsarbeid. Han møter også produsenter av både animalske og veganske produkter, intervjuer forfattere bak miljølitteratur og får vite hvorfor dyreretts- og miljøvernsaktivister er på toppen av FBIs wanted liste.

Ifølge statistikken vist i filmen (se infographic her), kreves det 3.000 liter vann for å produsere en hamburger. Spesielt miljøfiendtlig er produksjonen av rødt kjøtt og meieriprodukter, simpelthen fordi dyrene er store og krever mer energi.

All statistikk bør tas med en klype salt, spesielt når den blir brukt i en ideologisk preget dokumentar, – men det er samtidig ingen tvil om at dyrelandbruk er svært energiintensivt og at måten vi produserer mat på i dag må endres om vi skal ha en sjanse for å nå klimamålene.

Denne dokumentaren anbefales til alle som er interessert i å ta vare på planeten vår.

 

Vegucated og Cowspiracy skal være tilgjengelige på Netflix. Earthlings kan ses på nettsiden NationEarth

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s