Smakebit på Søndag: Alt jeg vet om planter av Anne Hope Jahren

image

Et frø kan det med å vente. De fleste frø venter i minst et år før de begynner å vokse. Et kirsebærfrø kan uten problemer vente i 100 år. Nøyaktig hva hvert enkelt frø venter på, er det bare frøet som vet. Det som må til for å overbevise et frø om at det skal ta det store spranget og gripe sjansen – den eneste sjansen det vil få til å vokse – er en unik kombinasjon av utløsende faktorer: temperatur, fuktighet og lys og mange andre ting.

Et frø lever mens det venter. Hver eneste eikenøtt på bakken er like levende som det 300 år gamle eiketreet som ruver over den. Verken eikenøtta eller den gamle eika vokser. Begge venter, men de venter ikke på samme måte. Frøet – eller nøtta – venter på å blomstre opp. Treet venter bare på å dø. Når du går inn i en skog, kikker du nok som regel opp på de plantene som har vokst seg mye høyere enn du noen gang kan bli. Du ser neppe ned, der det bare under fotavtrykket ditt ligger mange hundre frø, hvert av dem levende og ventende. 

Om boken

Den norsk-amerikanske forskeren Anne Hope Jahren forteller på levende vis om sitt liv som planteentusiast og erfaringer som kvinne i et mannsdominert yrke. Denne fortellingen fortjener virkelig bestselgerstatusen – både vakkert om å vokse opp, lærerikt om planteverdenen og underholdende spesielt om vennskapet mellom henne og hennes labassistent Bill.

Jeg leste boka gjennom vårmånedene, et kapittel her og et kapittel der, og det var magisk å observere utviklingen i bedene og på bjørka og lønnetreet mens de utfoldet seg. Anbefalt lesning!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s