3 inspirerende bøker for deg som vil forandre verden

…iallfall den lille delen du har makt over!

Enten du ønsker å gi av tid eller penger, eller prøver å endre vanene dine så de beriker verden, kan disse bøkene inspirere deg til å være så effektiv som mulig for de som trenger deg.

image

1 The Life You Can Save av Peter Singer

“På vei til jobben passerer du en dam. På varme dager hender det at barn leker i dammen, som bare er knedypt. Det er kjølig vær og tidlig på morgenen, så du er overrasket over å se at et barn plasker rundt i vannet. Når du kommer nærmere, ser du at det er et veldig lite barn, som er ute av stand til å stå oppreist i vannet. Barnet kan bare holde hodet over vann et par sekunder av gangen. Ingen andre er i nærheten. Hvis du ikke vasser inn i dammen og drar ham ut, vil han sannsynligvis drukne. Det er lett og trygt for deg å vasse ut, men du kommer til å ødelegge de nye skoene dine, og dressen din vil bli våt og møkkete. Du vil også komme for sent på jobb. Hva bør du gjøre?”

Med anekdoten stiller Singer et dypere spørsmål: hvis vi bruker pengene våre til å kjøpe klær og ting vi ikke trenger, og dermed velger å ikke gi disse pengene til veldedige organisasjoner – er det mulig at vi lar et barn dø, et barn vi kunne ha reddet?

I boken argumenterer Singer for at andelen vi som samfunn gir til veldedighet er etisk sett uforsvarlig lav, og bruker tankeeksperimenter, statistiske data og casestudier for å forsvare sin konklusjon. Boken handler hovedsakelig om mennesker som lever i ekstrem fattigdom.

image

2 How to be Great at Doing Good av Nick Cooney

Cooneys bok er skrevet ut i fra to prinsipper: at målet til veldedighet er å hjelpe de som lider og øke livskvaliteten for verdens beboere, – og at uansett om du er donor, frivillig eller ansatt, så er målet å være så suksessfull som mulig.

Boken tar for seg utfordringer og psykologiske barrierer til at donorer og NGOer flest er langt mindre effektive enn de kunne ha vært, – og løfter fram anekdoter og råd om hvordan dette kan endres.

Dette er en fin introduksjonsbok for alle som er nysgjerrige på effektiv altruisme. Den kan være litt repetitiv, og de statistiske delene er veldig forenklet, men den er en god pep-talk! (En populær bok som går mer i dybden er The Most Good You Can Do.)

 

image

3 The Armchair Activist’s Handbook av Ruth Stokes

Stokes var frustrert over verdens tilstand og ønsket å gjøre noe aktivt for å hjelpe, men hadde ikke tid til eller interesse for tradisjonell aktivisme. Heller enn å delta på demonstrasjoner og stands, ønsket hun å bli aktiv på en måte som passet til hennes hektiske hverdag. Derfor startet hun et årsprosjekt hvor hun testet ut ulike aksjonsformer, og endret vanene sine til det bedre.

Hun har ni ulike temaer gjennom året, og fokuserer bl.a. på endring av vaner som å kjøpe ting og tøy brukt, kjøpe kortreist mat, boikotte uetisk produserte varer, sykle til jobben og støtte uavhengige butikker. Hun flyttet også pengene sine til en etisk fokusert bank. Den mer tradisjonelle aktivismen inkluderer guerilla gardening – plante blomster og grønt i ubrukte områder – og craftivism.

Les mer om boken på Silvertail Books, og se Stokes sin lenkesamling fra prosjektet på hennes hjemmeside.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s